Αχιλλέα
Το επιστημονικό όνομά της Αχιλλέας ή Αγριαψιθιάς είναι Achillea Millefolium. Ανήκει στην οικογένεια Astereceae η οποία περιλαμβάνει 85 ανθοφόρα φυτά. Ευδοκιμεί σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο. Είναι φυτό ποώδες, πολυετές. Το ύψος της κυμαίνεται από 20 εκατοστά μέχρι 1 μέτρο. Ανθοφορεί από τα τέλη της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο. Είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους καθώς θεωρούνταν το καλύτερο βότανο για την θεραπεία των πληγών.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
- Έχει αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώσεις, σπασμολυτικές, αντιθρομβωτικές, διεγερτικές του ανοσοποιητικού, εφιδρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.
- Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Αχιλλέα ενδείκνυται στην αντιμετώπιση της γρίπης, των κρυολογημάτων και του πυρετού.
- Ζεστό ρόφημα Αχιλλέα προκαλεί ιδρώτα και αποτοξινώνει το σώμα.
- Η Αχιλλίνη που περιέχει ρίχνει την πίεση και για τον λόγο αυτό συνίσταται σε περιπτώσεις υπέρτασης.
- Περιέχει επίσης σαλικυλικό οξύ, κύριο συστατικό της ασπιρίνης, το οποίο εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβου στο αίμα και γενικά συντελεί στην καλή κυκλοφορία.
- Η εσωτερική χρήση συντελεί στην αντιμετώπιση των αιμορραγικών καταστάσεων και των αιτιών που τις προκαλούν όπως αιμορροΐδες και μηνορραγίες.
- Επίσης, οι ουσίες λαζουλίνη και απιγανίνη που περιέχονται στο φυτό έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και είναι αυτές που βοηθούν στις περιπτώσεις αιμορραγιών.
- Χορηγείται στην ατονία του πεπτικού συστήματος.
- Δρα εξαιρετικά στους μύς της μύτρας, χάρην των αντισπασμοδικών της ιδιοτήτων.
ΧΡΗΣΗ
Στη μαγειρική: Οι βλαστοί του φυτού δίνουν γέυση στις σαλάτες και στα επιδόρπια. Επίσης γτιάχνουν πολύ νόστιμες σούπες ενώ χρησημοπιείται επίσης ως αρωματικό μπύρας.
Ως αφέψημα: 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο σε μια κούπα βραστό νερό. Το αφήνουμε για 5 λεπτά και στραγγίζουμε. Η αχχιλέα συνδιάζεται ιδανικά με άλλα βότανα όπως μελισσόχορτο, δενδρολίβανο, βαλεριάνα, λεμόνι και άλλα.
Ως εθαίριο έλαιο: Μερικές σταγόνες πάνω στο δέρμα ή σε μία κρέμα, βοηθάει στην επούλωση δερματικών παθήσεων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρόκειται για ένα ισχυρό βότανο και η χρήση του πρέπει να γίνεται με φειδώ.
This post is also available in:
Ελληνικα
English (Αγγλικα)