Δενδρολίβανο

Δεντρολίβανο

Δενδρολίβανο

Η επιστημονική του ονομασία Rosmaritus officinalis.
Η λατινική ονομασία του φυτού είναι Rosmarinus. Η ελληνική του ονομασία προέρχεται από τις λέξεις δένδρο και λιβάνι ενώ η λατινική του ονομασία προέρχεται από τις λέξεις ρόδο και θάλασσα και σημαίνει ρόδο της θάλασσας. Είναι ιθαγενές φυτό της Μεσογείου, πυκνόφυλλος και πολύκλαδος θάμνος με ύψος μέχρι 2 μέτρα. Στην νότια Ευρώπη είναι αυτοφυές φυτό και προτιμά τα θερμά, ξηρά κλίματα. Αντέχει εύκολα μέχρι τους -10 βαθμούς Κελσίου και είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στους ανέμους.
Τα φύλλα του είναι μικρά, λογχοειδή και μοιάζουν με πευκοβελόνες ενώ τα άνθη βγαίνουν σε όλο το μήκος των φύλλων. Σχηματίζουν πυκνούς βότρυς, χρώματος μωβ, λευκό ή κυανόλευκο και το άρωμά του είναι ευχάριστο. Πρόκειται για ένα άριστο φαρμακευτικό βότανο που το συναντάμε σε διάφορες μορφές: αποξηραμένο, φρέσκο, έλαιο, αλοιφή, βάμμα.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

  • Το δεντρολίβανο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
  • Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του δεντρολίβανου οφείλονται στα φαινολικά συστατικά του. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το δεντρολίβανο επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων ενώ σε τελευταίες μελέτες αναφέρεται στις πιθανές επιπτώσεις μείωσης της γλυκόζης του αίματος, της χοληστερόλης και του βάρους.
  • Είναι χρήσιμο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.
  • Ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας.
  • Ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής.
  • Λειτουργεί ως τονωτικό κατά της υπερκόπωσης και της αδυναμίας.
  • Θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιρρευματικό, τονωτικό της καρδιάς και της όρασης αλλά και κατά του διαβήτη.

ΧΡΗΣΗ

Ως αφέψημα: Μία κουταλία του γλυκού από τα άνθη και φύλλα του βοτάνου, τα βράζουμε σε νερό. Το αφέψημα δρά κατά των ζαλάδων και της λιποθυμίας.

Στη μαγειρική: Με το κρέα, κυρίως αρνί και κοτόπουλο, αλλά και με τα ψάρια.Τα φύλλα του ψιλοκομμένα αρωματίζουν διακριτίκα. ‘Οταν τα ψιλοκόβουμε χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή γιατί αναδίουν έντονο άρωμα και όταν μπούν σε πολλές και μεγάλες ποσότητες και μαγειρεύτουν με το φαγήτο, το πικρίζουν.

Ως αιθέριο έλαιο: Λίγες μόνο σταγόνες ανακουφίζουν από το στρές και το άγχος, την ημικρανία και την κεφαλαλγία. Χάρη στις αντιμυκητιακές του ιδιότητες, το δενδρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό μέσο για την πιτυρίδα, την κυτταρίτιδα και τις ραγάδες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να αποφεύγεται η χρήση κατά την εγκυμοσύνη.

This post is also available in: Ελληνικα English (Αγγλικα)

Δεξιότητες

Αναρτήθηκε στις

19 Σεπτεμβρίου 2018

Pin It on Pinterest

Share This