Εστραγκόν

Εστραγκόν

Η επιστημονική ονομασία είναι Artemisia Dracunculus. Ανοίκει στην οικογένεια Asteraceae. Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Ασίας, αλλά το συναντάμε επίσης στην Ευρώπη και την Βόρια Αμερική. Είναι πολυετές, ποώδης θάμνος που αναπτύσσεται σε ύψος 120-150 cm με λεπτά διακλαδισμένα στελέχη. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, μήκους 2-8 cm και πλάτους 2-10 mm, γυαλιστερά πράσινα, άρτια. Σε κάθε φυτό αναπτύσσονται πολλοί και ισχυρά διακλαδιζόμενοι βλαστοί. Τα άνθη του είναι μικρά, έχουν κίτρινο ή ανοικτό πράσινο χρώμα και ανθίζουν από το τέλος καλοκαιριού μέχρι τον Οκτώβριο. Είναι φυτό που αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες περιοχές αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε περιοχές με μερική ηλιοφάνεια. Τα φύλλα του εστραγκόν περιέχουν ιώδιο, κάλιο, βιταμίνη Α και C.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Χρησημοποιείται στην θεραπεία των δοντιών και του πονόδοντου.
  • Ενισχύει το πεπτικό σύστημα, καθώς η κατανάλωση εστραγκόν συνδέεται με την αυξημένη παραγωγή χολής, που συμβάλει στην εξάλειψη τοξεινών από το σώμα.
  • Έχει καταπραιντικές δράσεις. Λειτουργεί κατά στου άγχους και του στρές.
  • Οι πολυφαινολικές ουσίες που διαθέτει συμβάλουν στην μείωση του σακχάρου στο αίμα.
  • Έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Μία γλάστρα εστραγκόν κρατάει μακριά κουνούπια, μύγες, έντομα.

ΧΡΗΣΗ

Στην μαγειρική: Χρησημοποιείται στις σαλάτες, τις σάλτσες κρεάτων και ψαριών, στις σούπες καθώς επίσης αρωματίζει το ξίδι και την μουστάρδα. Οι βλαστοί μαγειρεύονται σαν λαχανικό.

Ως αιθέριο έλαιο: Θεωρείται αντι-ρευματικό, ορεκτικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, αποσμητικό και διεγερτικό. Χρησιμοποιείται για να αυξήσει την όρεξη, τη θεραπεία ανορεξίας, δυσπεψία, φούσκωμα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και έμμηνους πόνους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να αποφεύγεται η χρήση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες επιβραδύνει την πήξη του αίματος.

This post is also available in: Ελληνικα English (Αγγλικα)

Δεξιότητες

Αναρτήθηκε στις

21 Νοεμβρίου 2018

Pin It on Pinterest

Share This