Καλέντουλα

Καλέντουλα

Καλέντουλα

H επιστημονική ονομασία είναι Calendula Arvensis.
Είναι ετήσιο ενδημικό φυτό της Μεσογείου, της Βορειο-Δυτικής Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης.
Ανήκει στην οικογένεια Art astereeeae με 15-20 είδη.
Η καλέντουλα των αγρών φτάνει τους 50 πόντους σε ύψος, παράγει μικρά κεφάλια, σε ζωηρό πορτοκαλί χρώμα, φυτρώνει μέσα σε αμπέλια και λιβάδια και έχει τις ίδιες ιδιότητες με την καλλιεργούμενη.
Η εποχή της άνθισης και της συλλογής είναι από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Eίναι φυτό μονοετές ή δυετές.
Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα άνθη του που όταν ξεραθούν γίνονται ελαφρά, εύθραυστα, χωρίς μυρωδιά και με γεύση ελαφρώς πικρή.
Τα κεφάλια συλλέγονται όταν ανοίξουν τελείως και ξηραίνονται σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τους 35ο C.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του φυτού, η καλλιέργειά του είναι εύκολη, χάρη στους πολλούς σπόρους του.
Τα άνθη της καλέντουλας είναι κίτρινα ή πορτοκαλιά, απλά ή διπλά και τα φύλλα της αντίθετα, που όταν τα τρίψει κανείς ξεραμένα, δίνουν μια χαρακτηριστική αρωματική μυρωδιά.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

  • Χρησιμοποιείται τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά για θεραπευτικούς σκοπούς.
  • Έχει επουλωτικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στην αντισηπτική, αντιφλεγμόνωση και αντιβακτηριακή δράση. Για τον λόγο αυτό προτείνεται για περιπτώσεις ακμής, εκζεμάτων, φλεβίτιδας, εξανθημάτων, άφθεων, τσιμπημάτων από έντομα, εγκαυμάτων και γενικά πληγών.
  • Για εσωτερική χρήση συνιστάται για παθήσεις της χοληδόχου κύστης, της ηπατίτιδας, δυσπεψίας και ενοχλήσεις της εμμόροιας.
  • Θεωρείται πολύ σημαντική η συμβολή του στην καταπολέμηση των ιών.
  • Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με κατάθλιψη, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες

ΧΡΗΣΗ

Ως αφέψημα: Βράζουμε τα φύλλα του βοτάνου σε νερό για 10-15′. Σε μια κούπα αντιστοιχούν περίπου 5γρ. καλέντουλας. Για κομπρέσα, βάζουμε μια ποσότητα από άνθη Καλέντουλας σε μαγειρικό σκεύος προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια στραγγίζετε και βουτάτε μια καθαρή πετσέτα στο αφέψημα και την τοποθετούμε στο μέρος του σώματος που πάσχει. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα βρασμένα άνθη αφού τα τυλίξουμε σ’ ένα πανί.

Στη μαγειρική: Ως αρωματική ύλη και για γαρνίρισμα σε σούπες ή σαλάτες.

Ως βάμα: Το βάμα καλέντουλας διατηρεί όλα τα ενεργά θεραπευτικά συστατικά του βοτάνου. Επιδερμικά, 1ml βάματος ημερησίως, λειτουργεί επουλοτικά, για τις κράμπες περιόδου, το έκζεμα, περιπίοιηση πλυγών, εγκαυμάτων ή στα τσιμπήματα από έντομα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αποφεύγετε την χρήση κατά την εγκυμοσύνη.

This post is also available in: Ελληνικα English (Αγγλικα)

Δεξιότητες

Αναρτήθηκε στις

19 Σεπτεμβρίου 2018

Pin It on Pinterest

Share This