Λουίζα

Η επιστημονική ονομασία της Λουϊζας είναι Lippia citriodora.
Ανήκει στην οικογένεια verbenaleaf, που περιλαμβάνει 250 είδη περίπου.
Κατάγεται από τη Νότιο Αμερική και ήρθε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς, τον 17ο αιώνα.
Είναι πολυετής φυλλοβόλος θάμνος με ύψος από 1 έως 2,5 μέτρα, με λογχοειδή οδοντωτά φύλλα, ανοιχτού πράσινου χρώματος, με μικρά λευκά ή λευκόροδα άνθη, έντονης μυρωδιάς και γεύσης λεμονιού. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι μικροί βλαστοί του φυτού που συλλέγονται στο τέλος καλοκαιριού. Το αιθέριο έλαιο της λουίζας χρησιμοποιείται τόσο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες αλλά και στην αρωματοποιία, ζαχαροπλαστική, κοσμετολογία, ποτοποιία και άλλα.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

  • Η Λουΐζα σε όλες τις μορφές, ως τσάι, ως έγχυμα, ως βάμμα και ως αιθέριο έλαιο βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και την αποβολή των περιττών υγρών.
  • Επιταχύνει την καύση της κυτταρίτιδας. Κατά αυτόν τον τρόπο βοηθάει στην μείωση της παχυσαρκίας, στη σύσφιξη του δέρματος, στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της όρεξης και της διούρησης.
  • Ανακουφίζει από ημικρανίες και καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.

ΧΡΗΣΗ

Ως έγχυμα: Αφού βράσει το νερό, το αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τη συνιστωμένη δόση του βοτάνου, σκεπάζουμε και το αφήνουμε από 5-10 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε.

Ως αφέψημα: Το αφέψημα ενδείκνυται για τα σκληρά μέρη του φυτού, όπως ρίζα, βλαστοί, σκληρά φύλλα. Στην περίπτωση αυτή, βράζουμε τη συνιστωμένη δόση του βοτάνου για 5’ λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε.

Αιθέριο Έλαιο: Προέρχεται από την απόσταξη του βοτάνου και μόλις ελάχιστη ποσότητα (μία – δύο σταγόνες) πρέπει να χρησιμοποιείται, για δερματική χρήση. Η Λουΐζα πίνεται ευχάριστα τόσο ως ζεστό ρόφημα όσο και παγωμένο.

This post is also available in: Ελληνικα English (Αγγλικα)

Δεξιότητες

Αναρτήθηκε στις

19 Σεπτεμβρίου 2018

Pin It on Pinterest

Share This