Ρίγανη

Ρίγανη

Η επιστημονική ονομασία είναι Oreganum Vulgare.
Στην Ελλάδα, η πιο διαδεδομένη ποικιλία είναι η Hirtum
Είναι θαμνώδες φυτό ιθαγενές της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας.
Η ετυμολογία της ονομασίας προέρχεται από τις δυο αρχαίες ελληνικές λέξεις: όρος και γόνος που σημαίνει το λαμπερό βουνό.
Η Ρίγανη φύεται σε ηλιόλουστα, άγονα, πετρώδη και ξηρά – άνυδρα εδάφη μα ποτέ σε υγρά και βαλτώδη.
Aυτοφύεται σε όλα τα υψόμετρα και σ’ όλες τις περιοχές της Χώρας.
Είναι φρυγανώδης θάμνος που φθάνει σε ύψος μέχρι τα 80 εκ. με φύλλα μήκους μέχρι 4 εκ. και άσπρα άνθη που βρίσκονται στη κορυφή των στελεχών. Είναι άριστο μελισσοκομικό φυτό.
Η συλλογή της ρίγανης γίνεται τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο πριν και κατά τα πρώτα στάδια της ανθοφορίας όποτε υπάρχει και η μεγαλύτερη ποσότητα αιθέριου ελαίου.
Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο κυμαίνεται από 3-5% και σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο στην ελληνική ρίγανη μπορεί να φτάσει και το 7%. Οι κύριες ουσίες που περιέχονται στο αιθέριο έλαιο είναι η καρβακρόλη και θυμόλη στις οποίες αποδίδεται η ισχυρή βιολογική δράση της ρίγανης. Σε 20 gr ρίγανης περιέχονται 10mg. βιταμίνης C, 3,6mg βιταμίνης E, προστατεύει τα ούλα, τα δόντια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει. Tα κύρια συστατικά της ρίγανης, η καρβακρόλη και η θυμόλη, μπορούν να συντελέσουν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών μυκήτων και βακτηρίων.
  • Eρευνα έδειξε πως η ρίγανη εξοντώνει τα μικρόβια κατά τον ίδιο τρόπο με τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, η στρεπτομυκίνη και η βανκουβακίνη.
  • Το αιθέριο έλαιο αναστέλλει την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων που κάποιοι απ΄ αυτούς ευθύνονται για τις στοματικές λοιμώξεις και την κολπίτιδα.
  • Μελέτη του Πανεπιστημίου Long Island U.S.A. θεωρεί πως η καρβακρόλη θα μπορούσε συντηρητικά να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Η αντιοξειδωτική της δράση επιβραδύνει τη γήρανση λόγω της προστασίας των κυττάρων.

ΧΡΗΣΗ

Ως αφέψημα: Το τσάι ρίγανης βοηθά στην υπέρταση, την αθηροσκλήρωση, διευκολύνει την κινητικότητα των εντέρων, την πέψη και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού από το βότανο σε βραστό νερό και αφήστε το για 2-3 λεπτά.

Στη μαγειρική: Στο κρέας δίνει έντονη γεύση και παράλληλα τονώνει την θρεπτική του αξία. Ταιριάζι με λαδερά, φαγητά φούρνου, κατσαρόλας και φρέσκες σαλάτες. Η αποξηραμένη ρίγανη συνιστάται στα φαγητά σχάρας, σούβλας με λεμόνι και μουστάρδα.

Ως αιθέριο έλαιο: Έχει αντιγυραντικά οφέλη και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Συμβάλει στην μείωση φλεγονής. Καταπολεμάει το κρυολόγημα και βοηθάει στο φούσκωμα, την δυσκοιλιότητα, την διάρροια και τα αέρια.

This post is also available in: Ελληνικα English (Αγγλικα)

Δεξιότητες

Αναρτήθηκε στις

19 Σεπτεμβρίου 2018

Pin It on Pinterest

Share This