Τσάι του Βουνού

Τσάι του Βουνού

Τσάι του Βουνού

Ανήκει στο γένος Σιδηρίτης (sideritis) στην οικογένεια Χειλανθή (Lamiaceae).
Το γένος περιλαμβάνει πάνω από 100 είδη που τα συναντούμε κυρίως στις Μεσογειακές χώρες, τις Κανάριους νήσους και την Βόρεια Ασία.
Είναι ποώδες, πολυετές φυτό αλλά υπάρχουν και κάποια είδη μονοετή.
Το φύτεμα συνιστάται να γίνεται σε δύο περιόδους, από τον Οκτώβριο ως τον Νοέμβριο και από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο, στο βόρειο ημισφαίριο και η συγκομιδή τον Ιούλιο, όταν έχει ανθίσει πλήρως. Το μέρος του φυτού που συλλέγεται είναι τα ξανθά άνθη σε πλήρη άνθηση μαζί με 5-6 εκ. βλαστά. Πρόκειται ως αρωματικό-φαρμακευτικό φυτό. Οι ανθοφόροι βλαστοί ξηραίνονται ώστε να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε όλες σχεδόν τις Μεσογειακές χώρες χρησιμοποιείται σαν βότανο για διάφορες χρήσεις.                                          Η ποιότητα είναι ανάλογη του υψομέτρου. Όσο αυξάνει το ύψος βελτιώνεται η ποιότητα.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

  • Έχει αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κάποια είδη σε βαθμό αντίστοιχο με του πράσινου τσάι, προστατευτικές για το γαστρεντερικό σύστημα, αντιβακτηριδιακές, ανοσοτροποποιητικές.
  • Περιέχει επίσης ουσίες που λειτουργούν αντικαταθλιπτικά.
  • Ως αφέψημα παρουσιάζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στα συστατικά του αιθέριου ελαίου.
  • Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει θετική επίδραση στην θεραπεία του Αλτσχάιμερ.

ΧΡΗΣΗ

Ως αφέψημα: Βράζουμε για 5’ λεπτά, σε ποσότητα μιας κούπας νερού, μερικά φύλλα και άνθη του βοτάνου. Το στραγγίζουμε και το πίνουμε σκέτο ή με μέλι. Μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο.

This post is also available in: Ελληνικα English (Αγγλικα)

Δεξιότητες

Αναρτήθηκε στις

19 Σεπτεμβρίου 2018

Pin It on Pinterest

Share This